Berkahwin Siam

Perkahwinan adalah lebih daripada sekadar ikatan antara dua orang. Ini adalah masa yang bahagia di mana pasangan akan memilih tarikh yang sesuai untuk berkahwin siam. Seperti di Malaysia pasangan juga akan memilih tarikh-tarikh cantik sebagai memori yang sangat indah dalam perkahwinan mereka.

Ada juga yang membawa pengiring  dan semestinya mereka akan dikenakan caj tambahan berkahwin siam sekiranya mereka hendak membawa pengiring.

Dari segi pakaian Pengantin biasanya memakai ‘baju melayu’ tradisional, baju lengan panjang dan sepasang seluar panjang. Pakaian pengantin boleh menjadi warna apa pun dan biasanya yang menutup aurat dan sopan . Wanita hendaklah memakai tudung .

Perkahwinan adalah suatu perkara untuk menghalalkan hubungan secara sah walaupun anda berkahwin di Siam dan jika anda ingin berkahwin tetapi  memilih yang mudah dan cepat ini sahaja jalannya dan caranya maka kami akan membantu anda dalam menguruskan perkahwinan anda. Sama ada anda mahu berkahwin untuk kali kedua atau hanya untuk nikah gantung di Thailand, kami akan membantu anda dalam pelaksanaan nikah di Thailand . Anda boleh terus hubungi kami untuk dokumen yang perlu disediakan dan kami akan membantu anda berkahwin di Thailand.

Firstly when anda ingin berkahwin di siam, anda perlu mematuhi syarat PKPP iaitu nikah di sempadan thailand sahaja. 

 

Secondly proses utama yang perlu ikut iaitu tetapkan tarikh hendak berkahwin Siam dahulu.

 

Langkah paling penting ialah memastikan anda berkahwin Siam secara sah iaitu melalui agen berdaftar nikahdithailand.net supaya anda boleh mendaftarkan perkahwinan anda di Malaysia .

 

Mahar atau mas kawin boleh diberikan sebanyak RM100 untuk memudahkan proses pendaftaran.

 

Pada masa yang sama, cincin dan penghantaran lain tidak wajib pada perkahwinan Siam.

 

In conclusion berkahwin Siam adalah sah mengikut Hukum syarak jarak 2 marhalah bersamaan 96km dan ianya diwalikan oleh wali tahkim dikuti dengan 5 rukun nikah

 

After that semasa Musim PKPP proses berkawin siam berjalan seperti biasa cumanya kuota sehari 1 pasangan sahaja dan

 

Dokumen adalah 2 keping salinan kad pengenalan manakala Surat cerai untuk perempuan yang pernah berkahwin.

 

Kos sebanyak RM2800 total bagi warga Malaysia dan RM3500 bagi warga asing.

 

Berkahwin siam untuk kali ini sangat terhad first come first serve sahaja dan apabila sudah selesai nikah bolehlah daftar macam biasa dipejabat agama negeri selepas waktu PKPP.

 

In addition segala urusan adalah lump sum tiada ansuran dan anda dinasihatkan untuk bawa bayaran yang mencukupi supaya proses disana kami perlukan cash untuk proses nikah anda berjalan  lancar.

 

Moreover apabila anda nikah imam yang bertauliah akan berikan Surat nikah sementara membuktikan anda sudah bernikah

 

manakala lagi 2 Sijil nikah akan kami POS kemudian.

 

This is because pernikahan diluar waktu pejabat yang mana Sijil tidak dapat diproses pada hari yang sama.

 

Most important untuk Pakaian kalau boleh diwaktu PKPP secara sederhana yang menutup aurat dan sopan.

 

Conclusion sekiranya anda berkahwin siam anda dinasihatkan standby alamat siap-siap untuk diberikan kepada kami supaya Sijil sampai ketangan anda.

"berkahwin siam.jpg"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *