Kawin Di Siam

Kepentingan Mendaftarkan Kawin Di Siam.Dalam Islam perkahwinan adalah salah satu kewajipan bagi  mempunyai hubungan  bukan mahram 

Therefore wajib untuk menghalalkan hubungan supaya tidak berlaku penzinaan dan termengandung anak luar nikah.

Firstly keluarga itu sendiri iaitu ibubapa perlu membincangkan subjek kawin di Siam sambil mengingati hukum syariah rumahtangga yang meliputi subjek perkahwinan.

Secondly perkahwinan telah terbentuk menurut Hukum Syariah Islam.

Morever setiap negeri mempunyai cara daftar kawin di Siam itu sendiri dimana menjaga syariah  berkaitan  perkahwinan and negara kita juga mempunyai peraturan masing2.

After that mahkamah syariah diMalaysia mengendalikan urusan semua pasangan suami isteri and perceraian mereka.

In addition termasuk hak apabila pasangan dalam perkahwinan dan hak-hak apabila perkahwinan runtuh kerana perceraian.

However Sah perkahwinan diMalaysia hendaklah semua perkahwinan yang berlaku diluar negara haruslah didaftarkan diMalaysia.

Pasangan suami tidak dapat keizinan dari isteri pertama  atau pasangan kedua  tidak dapat keizinan dari ‘wali’ untuk kawin di Siam mereka akan ke Thailand untuk bernikah cara yang sah dan ikut hukum syarak.

Walau bagaimanapun, semua perkahwinan yang berlaku diThailand akan mengalami  masalah jika

perkahwinan mereka tidak didaftarkan diJabatan Agama Islam Negeri dibawah peruntukan daftar Malaysia seperti (Negeri Selangor , Malaysia) Enakmen 2003.

  • Akibat perkahwinan tak didaftarkan .Perkahwinan tak dianggap sah diMalaysia.Antara hak-hak ini termasuk
  • Hak pusaka termasuk hak ‘mutaah’ dimana suami itu perlu membayar sejumlah wang kepada isterinya. Pernikahan seperti itu boleh dibubarkan tanpa ada peraturan Hukum Syariah.
  • Perkahwinan sempadan tak berdaftar juga penafian si isteri daripada menerima apa-apa jenis pencen suami mengikut Hukum Malaysia, Akta Pencen 1980, Akta 227 dan Akta Undang-undang Keluarga Islam 1984, Akta 303.

Sekiranya you kawin di siam, wajib dapatkan maklumat terperinci daripada  nikahdithailand.net  .

Sepanjang perkhidmatan 10 tahun  telah banyak membantu ramai pasangan Malaysia  berkahwin merentasi sempadan bagi menghalalkan hubungan mereka secara sah.

Boleh berhubung dengan kami  bagi mendapatkan butiran maklumat untuk kami sediakan bagi mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur nikah di Thailand.

"kawin Di siam.jpg"

(Visited 84 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top