Tradisi Nikah Di Siam

Tradisi perkahwinan di Siam telah bermula sejak 80an lagi tetapi ketika itu dokumen nikah di Siam terus boleh diguna pakai di Malaysia. Dokumen nikah tersebut seperti sijil nikah Malaysia dan budaya nikah di Siam seperti nikah di Malaysia maksudnya pernikahan yang diiktiraf.

Mas kahwin untuk nikah di Siam adalah terpulang kepada masing-masing ianya tidak ditetapkan tetapi untuk memudahkan urusan pendaftaran di Malaysia mas kahwin bolehlah diberi sebanyak RM100 manakala cincin dan hantaran lain adalah tidak wajib untuk nikah di Siam.

‘Akad Nikah’

Jawab untuk qabul sama seperti di Malaysia cuma ada perkataan ‘akan’ ditengah ayat contohnya‘aku terima akan nikahnya’ manakala ijab dari wali tahkim adalah aku sebagai wali tahkim menikahkan kamu berdua.

Jika anda mempunyai sebarang masalah berkahwin dengan seseorang yang tidak boleh mendapatkan kebenaran daripada Wali mereka, maka anda boleh berhubung dengan kami nikahdithailand.net .Kami akan membantu anda menguruskan perkahwinan yang diakadnikahkan secara sah.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *