Sah Ke Nikah Di Thailand ?

Sah ke Nikah Di Thailand

Diam tak diam kita semua telah lalui liku-liku sukar pahit getir dalam waktu pendemik.

Ada yang melalui waktu sukar sehingga kehilangan kerja dan sehinggakan hendak berkahwin pun menjadi salah satu rintangan.

Mana taknya nak buat majlis kahwin kat Malaysia banyak kali ditangguhkan sebab PKP tetapi ada diantara mereka yang mengambil kesempatan untuk nikah siam.

Ramai menganggap nikah sempadan tak dapat dijalankan sebab semua pintu sempadan tutup ketat-ketat tapi ramai juga yang tak tau beribu pasangan yang bernikah di sempadan waktu PKP.

Baik, Ini bahagian yang paling menarik yang mungkin ramai orang nak dengar.
Macam mana kawin sempadan sedangkan pintu sempadan tutup?

Bunyi nampak menarik tapi nak nikah ibarat irama lagu kumpulan Slam ‘tuhan saja yang tau,perasaanku berperang dengan suasana’ mana takya pasangan dua sejoli kena menaiki sampan untuk menyeberang ke sempadan.

Ada juga yang berfikir buat apalah susah-susah nak naik sampan ,ingat senang nak naik sampan bagi yang seram sejuk mesti takut ,air sungai dalam kot ,kahwin kat Rantau Panjang je kan senang.Walaupun stigma kawin lari hukum syarak tetap kena jaga bang.

Yang membolehkan sesebuah perkahwinan itu sah disisi hukum syarak wali tauliah hanya boleh menikahkan di sempadan Siam sahaja.

Untuk pengetahuan para pembaca yang budiman ,mereka yang bernikah di Thailand waktu PKP ramai yang dapat daftar nikah di Malaysia tetapi nak dijadikan cerita yang tak daftar pun ramai juga sebab suka menangguh.
Apabila lambat daftar susah kemudian hari banyak tambahan kerja yang kena buat.

Mungkin ada kemusyikilan macam mana daftar,senang je jawapannya lepas kahwin Thailand terus daftar,bermakna mereka daftar waktu PKP dan waktu tu tersebut alhamdulilah Pejabat Agama Malaysia terima dan memudahkan urusan pendaftaran pernikahan mereka.

Ini yang selepas PKP baru nak daftar dan sempadan pula dah buka untuk urusan konsulat memang kirim salam kalau nak daftar Malaysia.Mana takya perkahwinan hendaklah disahkan dahulu di Pejabat Konsulte Malaysia.

Seribu kali sayang tapi nak buat macam mana prosedur tetap kena ikut.Nak mengesahkan perkawinan bukan senang,mereka yang dah berkahwin tu hendaklah ke Majlis Agama Islam Narathiwat untuk dapatkan surat kuning ori.

Manalah tau surat kuning tak ori lepas tu apabila nak dapatkan yang ori dikatanya pihak dari Majlis Agama perkahwinan tak sah pula.

Pasangan yang bernikah siam ini pula percaya bulat-bulat lepas tu berkahwinlah semula.Secara logiknya pernikahan mereka tu sah malah ada rekod tapi disebabkan ada kepentingan pihak tertentu dalam Majlis Agama tu sendiri jadilah tak sah.

Gila kahwin siam masa PKP lepas tu sah .Beribu pasangan yang dah berkawin di Thailand.Sijil semua yang tulen bukan palsu.Imam pun imam tauliah lantikan dari Majlis Agama Islam Narathiwat diperakui oleh YDP.

Bila perkara dah heboh semua perkahwinan di Thailand masa PKP jadi tak sah.Kami nak membantu menghalalkan hubungan alih-alih jadi macam ini.Penyelesaiannya ramai pasangan yang bernikah masa PKP nak taknak kena nikah semula untuk dapatkan dokumen yang lengkap setelah itu barulah urusan daftar di Malaysia pula.

Jangan segan silu boleh juga rujuk dengan kami sebagai agen yang bertauliah selok belok nikah siam ni. Sebagai kesimpulan dari penceritaan ini sebelum nak bernikah di Thailand rujuklah dahulu dari agen yang bertauliah seperti kami.

Jika berminat untuk menggunakan perkhidmatan saya untuk Nikah Di Thailand Boleh Hubungi saya melalui whatsapp 0193768436. Lihat juga senarai pakej Nikah Thailand yang di tawarkan melalui link ini [ Pakej Nikah Di Thailand ]

(Visited 76 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Sah Ke Nikah Di Thailand ?”

 1. Pingback: Hukum Nikah di Thailand – Nikah Di Thailand

  1. nikahdithailand

   1.Pernikahan sah mengikut rukun nikah.
   2.Perkahwinan yang lebih dua marhalah iaitu 96 kilometer dari jarak wali nasab.
   3.Mahkamah syariah membenarkan perkahwinan seorang perempuan itu berkahwin atas alasan hukum syarak di tempat dia bermastautin.
   4. Pernikahan di Thailand itu hendaklah dilakukan oleh wali hakim(jurunikah)yang diiktiraf bagi wilayah negara berkenaan dan diakad nikahkan di wilayah berkenaan di mana ia ditauliahkan sebagai wali hakim(jurunikah)

   Selain itu boleh rujuk juga link di bawah:-
   https://nikahdithailand.net/sah-ke-nikah-di-thailand/
   https://nikahdithailand.net/hukum-nikah-di-thailand/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top